Székesegyházunk ünnepe II. Az ünnepi Szent Liturgia

DSC_0090Augusztus 15-én, Szűz Mária elhunytának ünnepén 10 órakor kezdődött az ünnepi Szent Liturgia. A Szent Liturgiát Magyar István protoierej szolgálta. Vele együtt szolgáltak: Kornyilov Dimitrij és Bulah Szvjátoszláv lelkészek, valamint Dadányi Miklós protodiakónus.

A Szent Liturgián az evangéliuni olvasmány az ünnepi hagyománynak megfelelően három nyelven hangzott el: magyar, ószláv és görög nyelven. A Nagy Bemenet imádságaiban megemlékezés hagzott el név szerint azokról az elhunyt papokról, akik az elmúlt 210 évben itt szolgáltak. Az Úr imádsága, a Mi Atyánk négy nyelven hangzott fel: magyarul, görögül, ószlávul és moldávul. István atya prédikációjában az Evangéliumból emelt ki egy gondolatot. Krisztus Urunk egyik tanítása alkalmával egy asszonynak így válaszolt: “Boldogok, akik az Isten igéjét hallgatják és megtartják azt”. Isten Szülőjének egész élete ezt példázta. Ő figyelt és hallgatott Isten szavára és mindig megtartotta az abban foglaltakat. Ő örök Példakép számunkra és mutatatja az utat az Evangélium tanításának tettekre váltásában. Istentől kapott kegyelem az, hogy templomunk védelmezője Istennek Szülője. Forduljunk Hozzá mindig bizalommal és merjük rábízni életünket. Ő a mi Mennyei Édesanyánk. Ha így imádkozunk Isten Szülőjéhez, Ő gyermekeiként fog segíteni minket.

A Szent Liturgia után körmenet következett. A templom ünnepén szokásos módon, háromszoros menetre került sor a templomon körbe. A templom négy oldalán (égtájak szerint) Evangélium olvasás és könyörgések voltak, ami után a papság szentelt vízet hintett a négy égtáj felé és meghintette a híveket is. A könyörgésekben imák hangzottak el a templomért, a benne szolgáló testvériségért, az egész városért és az utolsó stációnál a templom alapítóiért, a templomban szolgálatot teljesített elhunyt papokért, diakónusokért, kántorokért és minden elhunyt hívőért. A körmenet után a templomban fejeződött be az ünnepi Liturgia.

 

Leave a Comment

Filed under Esemény, Istentiszteletek, Űnnepek

Vélemény, hozzászólás?