Szent István király ünnepe

DSC_0125Augusztus 20-án, csütörtökön ünnepeltük Székesegyházunkban államalapító királyunk, Szent István ünnepét. Az ünnep alkalmából -kormányzó főpapunk Márk érsek atya áldásával- főpapi Szent Liturgiát szolgáltattak Feodor munkácsi és ungvári  valamint Georgij nagymihályi és kassai érsekek.

A Szent Liturgián a főpapokkal együtt szolgáltak: Magyar István, Kádár Iván, Kim Nyikoláj protoierejek, Kornyilov Dimitrij, Svirko Dimitrij és Bulah Szvjátoszláv lelkészek. Az esős időjárás ellenére a hívek szép számban vettek részt az istentiszteleten. A Szent Liturgián az Evangéliumot három nyelven -ószlávul, magyarul és görögül- olvasták fel. Az Úr imádságát a jelenlévő több nemzetiségű hivekre való tekintettel négy nyelven énekelték, illetve imádkozták: magyarul, ószlávul, görögül és moldávul.

Még a Szent Liturgia elején bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a már több éve szokásos körmenetet. Isten segíségével Liturgia végére elállt az eső és részben kiderült az ég, így akadálytalanul kezdődhetett a körmenet. A Székesegyház négy oldalán a főpapok szokásosan szentelt vízet hintettek a négy égtáj felé, meghintve a jelenlévőket is. A keleti oldalon Evangélium olvasásra került sor. A körmenet a Székesegyházban fejeződött be. A Szent Liturgia végén Feodor érsek köszöntötte a híveket. Szent István király a magyar nép kiemelkedő szentje -mondotta- akit mély hit jellemez. Ezzel a hittel volt képes helyt állni a számtalan nehézség között, hűséges maradni a keresztény igazságokhoz és a rábizott népet is igaz Isten-hitre tériteni.

Magyar István protoierej köszöntésében kiemelte, hogy a szokásos ünnepi megemlékezésen túl évfordulót is ünneplünk, hiszen tíz éve annak, hogy Szent István király ereklyéjét 2005. Augusztus 20-án ünnepélyesen elhelyeztük Székesegyházunkban. Az ünnepi istentiszteletet és az ereklye elhelyezését akkori kormányzó főpapunk, Hilárion metropolita végezte, a magyarországi orthodox egyházak főpapjainak részvételével. Az ünnepségen részt vett a napokban elhunyt Dr. Paskai László bíboros, nyugalmazott Esztergom-budapesti érsek, Szent István ereklyéjének adományozója is. Nagy öröm mindannyiunknak, hogy ezt az évfordulót most is két főpap szolgálata tette ünnepélyessé.

A Szent Liturgia szokásosan a proszfora kiosztásával ért véget. Ezután a már évek óta megszokott fogadás következett a templomkertben és a hittanteremben.

Leave a Comment

Filed under Esemény, Hír, Istentiszteletek, Űnnepek

Vélemény, hozzászólás?