Egyházközségi Hírlevél

20150717_151232Szeptember 13.

A Szent Kereszt felmagasztalása előtti vasárnap.

Szent Kornéliosz vértanú százados.

Angyali Hatalmak szálltak a sírboltodra, és az őrizők megbénultak; és ott állott Mária, a sírban keresve szeplőtelen Testedet. Meghódítottad a poklot, meg nem kísértetve tőle; találkoztál a Szűzzel, életet ajándékozva. Aki a halottaidból feltámadtál, Urunk, dicsőség Néked. (6. hang, tropárion).

Egyházi naptár Szeptember 14-től – Szeptember 20-ig.

Szeptember 14.   Hétfő     A Szent Kereszt felmagasztalása.

10 óra Szent Liturgia.

Szeptember 15. Kedd       Szent Nikitász nagyvértanú.

Szeptember16. Szerda     Szent Eufémia nagyvértanú.

 18 óra Könyörgő Kánon Szent Nektáriosz püspökhöz.

Szeptember 17.Csütörtök Szent Szent Zsófia és leányai: Pisztisz, Elpisz és Agapé vértanúk.

16 óra Kánon Szent Lukács Szimferopoli érsekhez.

Szeptember 18.Péntek    Gortinai Csodatevő Szent Evméniosz. Szent Iréné vértanúnő.

Szeptember 19. Szombat Szent Trofimosz, Szavvatiosz, Dorymedon és Zoszimasz vértanúk.

16 óra Virrasztó istentisztelet.

Szeptember 20. Vasárnap    A Szent Kereszt felmagasztalása utáni vasárnap. Szent Evsztáthiosz nagyvértanú.

 9,30 Imaórák,

 10 óra Szent Liturgia

 

        Aktuális

  1. Ma a Szent Liturgia után Esti istentiszteletet tartunk Lítiával.
  2.  Holnap –Szeptember 14-én, hétfőn- a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe lesz. Ahogy az istentiszteleti rendben is olvasható, délelőtt 10 órakor Szent Liturgiát tartunk.
  3.  Szeptember 16-án, szerdán este ½ 7 órakor folytatódik az ifjúsági-felnőtt katekézis Dr. Imrényi Tibor protoierej, szegedi parochus vezetésével. A katekézis témája: „Beszélgetések a Hitvallásról”. A katekézis helyszíne a hittanterem.
  4.  Mához egy hétre, vasárnap 12 óra 15-kor kezdődik a gyerekek hittan oktatása, melynek helyszíne a templom mellett található hittanterem. A gyerek hittan foglalkozások témája : ismerkedés a Bibliával rajzfilmek segítségével. Várjuk minden 6 és 12 éves kor közötti gyerek jelentkezését! Jelentkezni lehet István atyánál személyesen, vagy a +36-30-210-7864-es telefonszámon.

 

A Szent Kereszt felmagasztalása előtti vasárnap olvasmányai

Apostoli olvasmány  

Felolvasás Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből ( Gal 6,11-18.)

Testvéreim! Nézzétek, mekkora betűkkel írok nektek a saját kezemmel! Akik testi értelemben akarnak tetszést aratni, azok kényszerítenek arra titeket, hogy körülmetélkedjetek, csak azért, hogy a Krisztus keresztjéért ne üldözzék őket. Mert akik körülmetélkednek, maguk sem tartják meg a törvényt, hanem azért akarják a ti körülmetéléseteket, hogy a ti testetekkel dicsekedhessenek. Én azonban nem kívánok mással dicsekedni, mint a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjével, aki által keresztre feszíttetett számomra a világ, és én is a világ számára. Mert a Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem számít, sem a körülmetéletlenség; hanem csak az új teremtés. Békesség és irgalmasság mindazoknak, akik e szabály szerint élnek, és az Isten Izráelének! Ezentúl senki se okozzon nekem fájdalmat, mert én a Jézus bélyegeit hordozom a testemen! A mi Urunk Jézus Krisztus kegyelme legyen a ti lelketekkel, testvéreim. Ámin.

Evangéliumi olvasmány

Felolvasás János Szent Evangéliumából (Jn 3,13-17..)

Mondá az Úr: „Mert nem ment fel a mennybe senki, csak az, aki a mennyből szállt le, az Emberfia, aki a mennyben van. És ahogyan Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie, hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne. Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa.

Κυριακὴ πρὸ τῆςΥψώσεως (Ιω γ 13-17)

Εἶπεν ὁ Κύριος· Οὐδεὶς ἀναβέβηκεν εἰς τὸν οὐρανὸν εἰ μὴ ὁ ἐκ τοῦ οὐρανοῦ καταβάς, ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ὁ ὢν ἐν τῷ οὐρανῷ. Καὶ καθὼς Μωῡσῆς ὕψωσε τὸν ὄφιν ἐν τῇ ἐρήμῳ, οὕτως ὑψωθῆναι δεῖ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόλυται, ἀλλ᾿ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ᾿ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Οὐ γὰρ ἀπέστειλεν ὁ Θεὸς τὸν υἱὸν αὐτοῦ εἰς τὸν κόσμον ἵνα κρίνῃ τὸν κόσμον, ἀλλ᾿ ἵνα σωθῇ ὁ κόσμος δι᾿ αὐτοῦ.

От Иоанна Св. Благовествование (Ин 3,13-17)

Рече Господь: Никто не восходил на небо, как только сшедший с небес Сын Человеческий, сущий на небесах. И как Моисей вознес змию в пустыне, так должно вознесену быть Сыну Человеческому, дабы всякий, верующий в Него, не погиб, но имел жизнь вечную. Ибо так возлюбил Бог мир, что отдал Сына Своего Единородного, дабы всякий верующий в Него, не погиб, но имел жизнь вечную. Ибо не послал Бог Сына Своего в мир, чтобы судить мир, но чтобы мир спасен был чрез Него.

Leave a Comment

Filed under Egyházközségi Hírlevél

Vélemény, hozzászólás?