Húsvét Vasárnap Székesegyházunkban

Székesegyházunkban a Húsvéti istentiszteletek Nagy Szombat Éjféli istentisztelettel kezdődtek és a Feltámadási hajnali istentisztelettel folytatódtak.  Az ünnepi istentiszteleteket Magyar István protoierej végezte. Vele együtt szolgáltak Dimitrij Kornyilov és Szvjatoszlav Bulah papok, valamint Dadányi Miklós protodiakonus és Vajna-Éliás István diakonus. Az Oltárban szolgált több hypodiakonus és ministráns is. A Székesegyházat megtöltötte a hívek sokasága.

Az Éjféli istentiszteleten a Kánon éneklése alatt Magyar István protoierej bevitte a Sírleplet a Szent Sírról az Oltárasztalra, ahol a Menybemenetel ünnepének előestéjéig marad. Pontban éjfélkot elindult a körmenet amely a Székesegyházat megkerülve, a templom kapuja előtt fejeződött be. Itt először a feltámadási Evangélium lett felolvasva magyar, görög és egyházi szláv nyelven. Ezt követően hangzott fel a “Krisztus feltámadt halottaiból…” tropárion és a Húsvéti előversek ugyancsak három nyelven. Mindezek után a szertartás a templomban folytatódott. A feltámadási istentisztelet hajnali fél kettő körül ért véget.

Húsvét Vasárnap a Szent Liturgia szolgálatára ősi hagyomány szerint, délelőtt 10 órakor került sor. A hívek már 9 óra után elkezdtek gyülekezni. A Szent Liturgiát Magyar István protoierej szolgálta Dadányi Miklós protodiakonus segédletével, amelyen nagy számban vettek részt a hívek. Igazi örömteli hangulata volt az istentiszteletnek.  A hívek áldozása előtt felolvasásra került Őszentsége Kirill Moszkva és egész Rusz patriarchájának és Tyihon podolszki püspöknek, a Magyar Orthodox Egyházmegye kormányzó főpapjának Húsvéti körlevele. Nagy számú hívő járult a Szent Eukarisztiához is. A Szent Liturgia után került sor a húsvéti tojások és eledelek megáldására. Közvetlenül a Szent Liturgia után a Húsvéti ünnepi Esti istentiszteletet, az Agapét végeztük. Az Agapé után szeretet vendégség volt a hittanteremben.

Fotók az éjszakai szertartásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek a Szent Liturgiáról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szeretet vedégség:

 

 

 

 

Leave a Comment

Filed under Űnnepek

Vélemény, hozzászólás?