Egyházközségi Hírlevél

Június 18.

Pünkösd utáni 2. vasárnap.

Szent Leontiosz, Hypátiosz Theodulosz vértanúk.

Bár a sírkövet a zsidók lepecsételték, és a vitézek őrizték szeplőtelen Testedet, feltámadtál harmadnapon Üdvözítő, életet ajándékozva a világnak. Ezért a Mennyei Hatalmak ezt kiáltják Néked, az Életetadónak: Dicsőség a Te feltámadásodnak Krisztus, dicsőség a Te Országodnak, dicsőség a Te gondviselésednek, egyedülvaló Emberszerető. (1. hang, tropárion)

 Egyházi naptár Június 19-től – Június 25-ig

Június 19.   Hétfő    Szent Júdás Thaddeus apostol.

Június 20.   Kedd       Szent Methódiosz patarai püspök vértanú.

9,30 óra Szent Liturgia

Június 21.   Szerda   Tarszoszi Szent Julianosz vértanú.

17 óra Lenyugvási istentisztelet Akathisztosz Hymnosszal

Június 22. Csütörtök Szent Evszeviosz szamoszatai püspök vértanú.

Június 23. Péntek          Szent Agrippina vértanúnő.

Június 24. Szombat Keresztelő Szent János születése.

Június 25. Vasárnap. Pünkösd utáni 3. vasárnap.

Szentéletű Fevrónia vértanúnő.

9,30 Imaórák

10 óra Szent Liturgia

Aktuális

  1. Június 18-án, vasárnap, a Szent Liturgia után Könyörgő istentiszteletet végzünk a betegekért.
  2. Egyházközségünk egynapos zarándoklatot tervez Zemplénbe, Szent Mózes (Szentéletű Magyar Mózes) hajlékába. A tervek szerint a zarándoklatra Július 22-én, szombaton kerülne sor. Indulás Budapestről reggel 6 órakor, Zemplénben 10,30-kor Szent Liturgia, majd ismerkedés a zarándokhellyel.                                                                                                                                                                                        
  3. A Szent Hely ismertetése

(Fedik Szerafim igumen atya, parochus szerkesztésében)

“Szent Mózes hajléka” alapító okirata 2007. december 21-én lett kiadva. Alapításának elsődleges célja, hogy térségünkben – Bodrogköz – az olyan magyar anyanyelvű emberek lelki igényét szolgálja, akik az Ortodox Egyház hagyományait követik. A híveket és az érdeklődőket összefogó helyül a nagy múltú Zemplén községet jelölte ki az egyházmegye vezetése, amely község egykor Zemplén Vármegye központja volt.

Itt működik a Szent Magyar Mózes kápolna, amelyet az egyházközség hivatalos megalapítására készülve, teljesen felújítottunk a hívek bőkezű adományaiból. Ennek a kápolnának elődje a néhai Szent György Nagyvértanú templom lehetett, amely a vár része volt. A templom ortodox mivoltára annak védőszentje utal, mivel a latinoknál nem volt szokásban Szent György tiszteletére templomot szentelni. Ami pedig az uniót – keleti szertartású katolikusokat – illeti, az jóval a Vármegye feloszlása után jött csak létre.  Mint az ismeretes, a vár a templommal együtt pusztult el.

Mindamellett, hogy az ortodox hitélet Zemplénben megújuljon, az egyházközség megnyitása a fent említett ok miatt is jött létre. Ennek okán az itteni közösséget nem kizárólagosan csak a helyi lakosok alkotják, de mindazok, akik a környékünkön magukénak érzik és vallják az ortodox hitet. Ezen túl, mint információs központ is szolgál azok számára, akik csupán csak ismeretekhez szeretnének jutni, vagy közelebbről megismerkedni az Ortodoxiával – magyar nyelven.

E kettős célt szolgálva, igyekszünk lehetőségeink keretén belül, különféle kiadványok formájában, nyilvános istentiszteleteken, valamint honlapunkon keresztül, eleget tenni küldetésünknek. Az egyházközség a nagymihály-kassa egyházmegye kötelékében – amelynek élén Főtisztelendő GYÖRGY, Nagymihály-Kassa érseke áll – önálló egyházközségi  státusszal rendelkezik, azzal a kitétellel, hogy az egyházközség mindenkori elöljárójának joghatósága kiterjed a Bodrogköz minden településére.

Zemplén Sátoraljaújhelytől (a Magyar határtól) kb. 10 km.

Bővebb információ a Szent Helyről:

https://hodigitria.wordpress.com/

A zarándoklatra jelentkezni lehet:

István atyánál,

Telefon: +36 30 210 7864

E-mail: istvanatya@freemail.hu

 

Pünkösd utáni 2. vasárnap olvasmányai

Apostoli olvasmány  

Felolvasás Pál apostolnak a Rómaiakhoz írt levélből (Róm 2,10-16.)

Testvéreim! Dicsőség, tisztelet és békesség jut majd osztályrészül mindenkinek, aki a jót cselekszi, zsidónak elsősorban, de görögnek is! Mert Isten nem személyválogató. Akik ugyanis törvény ismerete nélkül vétkeztek, a törvény nélkül vesznek el, és akik a törvény ismeretében vétkeztek, azok a törvény alapján kapják meg majd az ítéletet. Hiszen nem a törvény hallgatói igazak Isten előtt, hanem a törvény megtartói fognak megigazíttatni. Mert amikor a pogányok, akik nem ismerik a törvényt, természetes eszük szerint cselekszik azt, amit a törvény követel, akkor ezek a törvény nélküliek önmaguknak szabnak törvényt. Ezzel azt bizonyítják, hogy a törvény cselekedete be van írva a szívükbe. Erről lelkiismeretük és egymást vádló vagy éppen védő gondolataik együtt tanúskodnak majd, azon a napon, amelyen megítéli Isten az emberek rejtett gondolatait az én evangéliumom szerint Krisztus Jézus által.

Evangéliumi olvasmány

Felolvasás Máté Szent Evangéliumából (Mt 4,18-23.)

Abban az időben Jézus a Galileai-tenger partján járt, meglátott két testvért, Simont, akit Péternek hívtak, és testvérét, Andrást, amint hálójukat a tengerbe vetették, mivel halászok voltak. Így szólt hozzájuk: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Ők pedig azonnal otthagyták hálóikat, és követték őt. Miután tovább ment onnan, meglátott két másik testvért, Jakabot, a Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hajóban atyjukkal, Zebedeussal együtt rendezték hálóikat, és őket is elhívta. Ők pedig azonnal otthagyták a hajót és atyjukat, és követték őt. Azután bejárta egész Galileát, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, és gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget a nép körében.

ΒΜΑΤΘΑΙΟΥ (Μτ 4.18-23)                

Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, περιπατῶν δὲ παρὰ τὴν θάλασσαν τῆς Γαλιλαίας εἶδεν δύο ἀδελφούς, Σίμωνα τὸν λεγόμενον Πέτρον καὶ ᾽Ανδρέαν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, βάλλοντας ἀμφίβληστρον εἰς τὴν θάλασσαν· ἦσαν γὰρ ἁλιεῖς. Καὶ λέγει αὐτοῖς, Δεῦτε ὀπίσω μου, καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων. Οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῷ. Καὶ προβὰς ἐκεῖθεν εἶδεν ἄλλους δύο ἀδελφούς, ᾽Ιάκωβον τὸν τοῦ Ζεβεδαίου καὶ ᾽Ιωάννην τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ, ἐν τῷ πλοίῳ μετὰ Ζεβεδαίου τοῦ πατρὸς αὐτῶν καταρτίζοντας τὰ δίκτυα αὐτῶν· καὶ

ἐκάλεσεν αὐτούς. Οἱ δὲ εὐθέως ἀφέντες τὸ πλοῖον καὶ τὸν πατέρα αὐτῶν ἠκολούθησαν αὐτῷ. Καὶ περιῆγεν ἐν ὅλῃ τῇ Γαλιλαίᾳ, διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καὶ κηρύσσων τὸ εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας καὶ θεραπεύων πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν ἐν τῷ λαῷ.

От Матфея Св. Благовествование (Мф 4,18-23)

Во время оно, проходя же близ моря Галилейского, Иисус увидел двух братьев: Симона, называемого Петром, и Андрея, брата его, закидывающих сети в море, ибо они были рыболовы, и говорит им: идите за Мною, и Я сделаю вас ловцами человеков. И они тотчас, оставив сети, последовали за Ним. Оттуда, идя далее, увидел Он других двух братьев, Иакова Зеведеева и Иоанна, брата его, в лодке с Зеведеем, отцом их, починивающих сети свои, и призвал их. И они тотчас, оставив лодку и отца своего, последовали за Ним. И ходил Иисус по всей Галилее, уча в синагогах их и проповедуя Евангелие Царствия, и исцеляя всякую болезнь и всякую немощь в людях.

 

 

Leave a Comment

Filed under Egyházközségi Hírlevél

Vélemény, hozzászólás?