Egyházközségi Hírlevél

Szeptember 17.

Keresztfelmagasztalás utáni vasárnap.

Szent Zsófia és leányai: Pisztisz, Elpisz és Agapé vértanúk.

Angyali Hatalmak szálltak a sírboltodra, és az őrizők megbénultak; és ott állott Mária, a sírban keresve szeplőtelen Testedet. Meghódítottad a poklot, meg nem kísértetve tőle; találkoztál a Szűzzel, életet ajándékozva. Aki a halottaidból feltámadtál, Urunk, dicsőség Néked. (6. hang, tropárion)

 Egyházi naptár Szeptember 18-tól – Szeptembet 24-ig

Szeptember 18. Hétfő   Gortynai Csodatevő Szent Evméniosz. Szent Iréné vértanúnő.

Szeptember 19. Kedd   Szent Trofimosz, Szavvatiosz, Dorymedon és Zoszimasz vértanú.

Szeptember 20. Szerda   Szent Evsztáthiosz nagyvértanú.

17 óra Esti istentisztelet

Szeptember 21. Csütörtök   Szent Kodrátosz apostol.

Szeptember 22.   Péntek   Szent Fokász papvértanú.

Szeptember 23. Szombat   Keresztelő Szent János fogantatása. Szent András, János, Péter és Antal vértanúk.

Szeptember 24. Vasárnap. Pünkösd utáni 18. vasárnap. Szent Thekla nagyvértanú. Szent Nikandrosz és Vladiszláv.

9,30 Imaórák

10 óra Szent Liturgia.

 

Aktuális

Szeptember 11-én Berlinben megpihent az Úrban Feofán berlini érsek. Feofán érsek 1996 és 2000 között Egyházmegyénk elődjének, a Magyar Orthodox Esperességnek a kormányzó főpapja volt. Kegyelettel és jó szívvel emlékezünk érsek atyára és budapesti szolgálatára. Szeptember 17-én, vasárnap, közvetlenül a Szent Liturgia után Halotti emlékszertartást végzünk Feofán érsek atyáért.

Isten nyugosztalja az Ő hűséges szolgájának lelkét és készítsen neki örök emléket!

Keresztfelmagasztalás utáni vasárnap olvasmányai

Apostoli olvasmány  

Felolvasás Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből

( Gal 2,16-20.)

Testvéreim! Tudjuk, hogy az ember nem a törvény cselekedetei alapján igazul meg, hanem a Krisztus Jézusba vetett hit által. Ezért mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hit, és nem a törvény cselekvése által, mert a törvény cselekvése által nem igazul meg egy ember sem. Ha pedig Krisztusban keresve megigazulást, magunk is bűnösnek bizonyulunk, akkor talán Krisztus a bűn szolgája? Semmiképpen sem! Mert ha valamit leromboltam, és ismét felépítem, magam nyilvánítom magamat törvényszegőnek. Mert én meghaltam a törvény által a törvénynek, hogy Istennek éljek. Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.

Evangéliumi olvasmány

 Felolvasás Márk Szent Evangéliumából (Mk 8,34-9,1.)

Mondá az Úr: „Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt. Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Mert mit adhat az ember váltságdíjul lelkéért? Mert ha valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzedék előtt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal. Azután így szólt hozzájuk: „Bizony, mondom néktek, hogy vannak az itt állók között némelyek, akik nem ízlelik meg a halált addig, amíg meg nem látják, hogy az Isten országa eljött hatalommal.”

Κυριακ μετ τν ‘Υψσιν (Μρ η’ 34-θ’ 1)  

Εἶπεν ὁ Κύριος· Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. Ὅς γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; ὃς γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃ ἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων. Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει.

 От Марка Св. Благовествование (Мк 8,34-9,1)

Рече Господь: кто хочет идти за Мною, отвергнись себя, и возьми крест свой, и следуй за Мною. Ибо кто хочет душу свою сберечь, тот потеряет ее, а кто потеряет душу свою ради Меня и Евангелия, тот сбережет ее. Ибо какая польза человеку, если он приобретет весь мир, а душе своей повредит? Или какой выкуп даст человек за душу свою? Ибо кто постыдится Меня и Моих слов в роде сем прелюбодейном и грешном, того постыдится и Сын Человеческий, когда приидет в славе Отца Своего со святыми Ангелами. И сказал им: истинно говорю вам: есть некоторые из стоящих здесь, которые не вкусят смерти, как уже увидят Царствие Божие, пришедшее в силе.

Leave a Comment

Filed under Egyházközségi Hírlevél

Vélemény, hozzászólás?