Egyházközségi Hírlevél

Február 18.

Vajhagyó vasárnap. Szent Leó római püspök.

A feltámadás örvendetes hírét, megtudván az angyaltól az Urat követő asszonyok, és elvetvén az ősatyai ítéletet, boldogan mondották az apostoloknak: Legyőzetett a halál, feltámadt Krisztus Isten, ajándékozva a világnak a nagy irgalmat. (4. hang, tropárion)

 Egyházi naptár Február 19-től – Február 25-ig

Február 19.       Hétfő   Tiszta Hétfő. A Nagyböjt kezdete. Szent Archipposz és Filemon apostolok a 70 közül.

Február 20.         Kedd   Szent Leó katániai püspök.

Február 21.         Szerda Szentéletű Timótheosz.

15,30 Előreszentelt Adományok Liturgiája

Február 22.         Csütörtök   Evgénioni vértanúk ereklyéinek megtalálása.                           

Február 23.         Péntek Szent Polykárposz szmyrnai püspök vértanú.

16 óra Akathisztosz Hymnosz I. Stáció

Február 24.         Szombat   Keresztelő Szent János fejének első és második megtalálása.

16 óra Esti istentisztelet

Február 25.     Vasárnap. Nagyböjt I. (Orthodoxia) vasárnapja. Szent Tarásziosz konstantinápolyi érsek.

9,30 Imaórák

10 óra Szent Liturgia. Esti istentisztelet

 Aktuális

1, Február 18-án, vasárnap a Szent Liturgia után megtartjuk a Nagyböjtöt megkezdő, első Esti istentiszteletet. Az Esti istentisztelet után palacsintasütés lesz a hittanteremben, amelyre szeretettel várjuk a Kedves Testvéreket.

2, Február 25-én, Nagyböjt I. vasárnapján a Szent Liturgia után Esti istentiszteletet végzünk.

3, Február 19-től Február 25-ig hétköznapokon a következő magyar nyelvű istentiszteletek lesznek Székesegyházunkban:

Február 21. szerda   15,30   Előreszentelt Adományok Liturgiája.

Február 23. péntek     16 óra Akathisztosz Hymnosz I. Stáció.

Február 24. szombat 16 óra Esti istentisztelet.                                            

 Vajhagyó vasárnap olvasmányai

Apostoli olvasmány  

Felolvasás Szent Pál apostolnak a Rómaiakhoz írt leveléből (Róm 13,11-14,4.)

Testvéreim! Mindezt valóban tegyétek is, mert tudjátok az időt, hogy itt van már az óra, amikor fel kell ébrednetek az álomból. Hiszen most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk: az éjszaka múlik, a nappal pedig már egészen közel van. Tegyük le tehát a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. Mint nappal illik, tisztességben járjunk: nem dorbézolásban és részegeskedésben, nem szeretkezésben és kicsapongásban, nem viszálykodásban és irigységben, hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne. A hitben erőtlent fogadjátok be, de ne azért, hogy nézeteit bírálgassátok. Az egyik azt hiszi, hogy mindent ehet, az erőtlen pedig zöldségfélét eszik. Aki eszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik, aki pedig nem eszik, ne ítélje meg azt, aki eszik, hiszen az Isten befogadta őt. Ki vagy te, hogy más szolgája felett ítélkezel? Tulajdon urának áll, vagy esik. De meg fog állni, mert van hatalma az Úrnak arra, hogy megtartsа.

 Evangéliumi olvasmány

Felolvasás Máté Szent Evangéliumából (Mt 6,14-21.)

Mondá аz Úr: „ Ha az embereknek megbocsátjátok vétkeiket, nektek is megbocsát mennyei Atyátok. Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket. Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, nyilvánosan megfizet neked. Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.”

 Κυριακ τς Τυροφάγου (Μτ ς 14-21)

Εἶπεν ὁ Κύριος˙ Ὲὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν. ῞Οταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὴ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπί τῆςγῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν· ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.

От Матфея Св. Благовествование (Мф 6,14-21)

Рече Господ: ибо если вы будете прощать людям согрешения их, то простит и вам Отец ваш Небесный, а если не будете прощать людям согрешения их, то и Отец ваш не простит вам согрешений ваших. Также, когда поститесь, не будьте унылы, как лицемеры, ибо они принимают на себя мрачные лица, чтобы показаться людям постящимися. Истинно говорю вам, что они уже получают награду свою. А ты, когда постишься, помажь голову твою и умой лице твое, чтобы явиться постящимся не пред людьми, но пред Отцом твоим, Который втайне; и Отец твой, видящий тайное, воздаст тебе явно. Не собирайте себе сокровищ на земле, где моль и ржа истребляют и где воры подкапывают и крадут, но собирайте себе сокровища на небе, где ни моль, ни ржа не истребляют и где воры не подкапывают и не крадут, ибо где сокровище ваше, там будет и сердце ваше.

Leave a Comment

Filed under Egyházközségi Hírlevél

Vélemény, hozzászólás?