Egyházközségi Hírlevél

Február 17.

Vámos és Farizeus vasárnap.

Szent Theodorosz tiron, nagyvértanú

Az Atyával és a Lélekkel együtt öröktől való Igét, Ki a Szűztől a mi üdvösségünkre született, magasztaljuk hívők és hódoljunk Néki; mert kegyes volt testben felmenni a keresztre, és elszenvedni a halált, és az elhunytakat is feltámasztani, az Ő dicsőséges feltámadásával. (5. hang, tropárion)

Egyházi naptár Február 18-tól – Február 24-ig

Február 18.   Hétfő   Szent Leó római püspök.

Február 19.     Kedd   Szent Archipposz és Filemon apostolok a 70 közül.

10 óra Szent Liturgia

Február 20.   Szerda Szent Leó katániai püspök.

16 óra Könyörgő Kánon Szent Miklós püspökhöz

Február 21.     Csütörtök   Szentéletű Timótheosz.

16 óra Könyörgő Kánon Szent Nektáriosz püspökhöz                      

Február 22.     Péntek  Evgénioni vértanúk ereklyéinek megtalálása.

Február 23.       Szombat   Szent Polykárposz szmyrnai püspök vértanú.

Február 24.   Vasárnap. Tékozló fiú vasárnapja. Keresztelő Szent János fejének első és  második megtalálása.        

9,30 Imaórák

10 óra Szent Liturgia.

Aktuális

1, Február 17-én, vasárnap a Szent Liturgia után Könyörgő istentiszteletet végzünk Isten Szülőjéhez, Egyházközségünk és Székesegyházunk Pártfogójához.

2,Február 17-én, vasárnap, a Szent Liturgia után hittan oktatást tartunk a 7-12 éves korosztály számára. A foglalkozás témája: „Ismerkedés a Bibliával”. A foglalkozás helyszíne a hittanterem.

Vámos és Farizeus vasárnapjának olvasmányai

Apostoli olvasmány  

Felolvasás Szent Pál apostolnak Timótheushoz írt második leveléből (II.Tim 3,10-15.)

Gyermekem Timóteus! Te követőjévé lettél az én tanításomnak, életmódomnak, szándékomnak, hitemnek, türelmemnek, szeretetemnek, állhatatosságomnak, üldöztetéseimnek, szenvedéseimnek, amelyek Antiókhiában, Ikóniumban, Lisztrában értek. Milyen üldöztetéseket viseltem el, és mindegyikből megszabadított az Úr! De mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják. A gonosz emberek és ámítók pedig még tovább mennek a rosszban, tévelyegve és másokat is megtévesztve. De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kiktől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által.

 Evangéliumi olvasmány

Felolvasás Lukács Szent Evangéliumából (Lk 18,10-14.)

Mondá az Úr ezt a példabeszédet: „Két ember ment fel a templomba imádkozni: az egyik farizeus, a másik vámszedő. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek. A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.”

 Κυριακ Τελνου κα Φαρισαίου (Λκ 18,10-14)

Εἶπεν ὁ Κύριος τὴν παραβολὴν ταύτην˙ ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι, ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται.

 От Луки Св. Благовествование (Лк 18,10:14)

Рече Господь притчу сию: два человека вошли в храм помолиться: один фарисей, а другой мытарь. Фарисей, став, молился сам в себе так: Боже! благодарю Тебя, что я не таков, как прочие люди, грабители, обидчики, прелюбодеи, или как этот мытарь: пощусь два раза в неделю, даю десятую часть из всего, что приобретаю. Мытарь же, стоя вдали, не смел даже поднять глаз на небо; но, ударяя себя в грудь, говорил: Боже! будь милостив ко мне грешнику! Сказываю вам, что сей пошел оправданным в дом свой более, нежели тот: ибо всякий, возвышающий сам себя, унижен будет, а унижающий себя возвысится.

Leave a Comment

Filed under Egyházközségi Hírlevél

Vélemény, hozzászólás?