Kereszt megáldás

2019. szeptember első napjaiban régen várt, fontos eseményre került sor. A Nagyboldogasszony Székesegyház déli tornya -amely a II. világháború idején pusztult el- felépült, visszanyerve eredeti, az északi toronnyal megegyező formáját.

Amint az ismeretes, a Székesegyház déli tornyát a II. világháború utolsó napjaiban érte találat, a torny összedőlt, jelentős károkat okozva a templom tetőszerkezetében és a szomszéd házban is. Ebben az időben nem volt lehetőség a torony felépítésére, ezért -az omlásveszélyt megszüntetve- visszabontották a szomszéd ház szintjéig. A múlt század hetvenes éveiben külső tatarozáson esett át a Székesegyház, amelynek részeként a meglévő csonka toronyra is építettek egy szintet.

2006-2009-ig szponzorok segítségével épült tovább a torony. Ebben az időben bővült még egy szinttel, majd 2009-ben került fel az a fogadó szerkezet, amely a torony rézdíszítésének alapjául szolgál.

Ebben az évben állami segítséggel sor kerülhetett a rézborítás felhelyezésére, amellyel a torony visszanyerte eredeti formáját. A munkálatokat Ócsai Sándor vállalkozó mester végezte. A munkálatok befejezéseként felkerült az új torony tetejére az aranyozott kereszt is.

Az állványzat lebontása előtt a torony keresztje ünnepélyesen lett megáldva. A keresztszentelés szertatását kormányzó főpapunk, Márk Rjazany-mihajlovszki metropolita megbizásából Magyar István protoierej végezte. Részt vettek a szertartáson Bulah Szvjatoszlav pap, az Egyházmegye kormányzó főpapja tanácsos-munkatársa, Markóczy Miklós az Egyházmegye gondnoka, Ketipisz Sztavrosz a Nagyboldogasszony Székesegyház sekrestyése, valamint Ócsai Sándor vállalkozó-kivitelező.

Képek a kereszt megáldásáról:

 

Leave a Comment

Filed under Esemény

Vélemény, hozzászólás?